Tenis klub Punčec

Teniski klub Franjo Punčec

Tennis club Franjo Punčec

Zanimljivosti

POVIJEST TENISA

Pretpostavlja se da su ovim, danas iznimno raširenim športom, započeli Egipćani, Grci i Rimljani. Riječ tennis (eng.) vjerojatno potječe od imena egipatskog grada Tinnisa, dok se za riječ racquet (reket) smatra da je nastala od arapske riječi za dlan: rahat.
Tenis kakav znamo danas nastao je oko 1874. godine, a s njim se povezuje ime engleskog majora Walter Cloptona Wingfielda. On je definirao pravila igre te ih i službeno registrirao u uredu za zaštitu patenata.

Više o povijesti tenisa

POVIJEST TENISA U HRVATSKOJ

Tenis se u Hrvatskoj igrao već potkraj 19. stoljeća, pa se uz streljaštvo, mačevanje, sklizanje i novomet svrstava mađu naše najstarije športove. Počeci organiziranog igranja tenisa u Hrvatskoj vezani su uz dva stara športska društva ZKD i HAŠK te uz svestranog športaša i najuspješnijeg športskog djelatnika prva tri desetljeća prošlog stoljeća Hinka Wurtha.
Punčec i Palada
Pilić
Davis CUP

Više o povijesti tenisa u Hrvatskoj kao i o najvećim uspjesima hrvatskih igrača i ekipa

POVIJEST TENISKIH REKETA

Kako je nastao i kako se usavršavao teniski reket

POVIJEST DAVIS CUPA

Davis Cup je svjetsko momčadsko natjecanje koje se održava od 1900. godine. Povod za njegovo osnivanje bila je nakana da se izbjegne britansko-američko suparništvo u tenisu koje datira od samih početaka tenisa.

Više o Davis Cup natjecanju

GRAND SLAM

Australian Open Rolan Garros Wimbledon US Open
Grand Slam je naziv za najprestižnije pojedinačno natjecanje u tenisu. Grand Slam turniri: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open.

Ukratko o Grand Slam turnirima